Pencak Silat Perisai Diri Senam

De Kujang

Door: J.E.van der Geugten

 • Pagina 1
 • Pagina 2
 • Pagina 3
 • Pagina 4
 • Pagina 5
 • Alles

Een kujang is een uniek wapen die door het Sundanese volk (West Java) in Indonesië in hun dagelijks leven wordt gebruikt om de rijstvelden (sawah's) mee te bewerken. De kujang is een dagelijks werktuig die veel wordt gebruikt door de Baduy. De mensen van Banten die de kujang gebruiken in hun dagelijks leven gebruiken de kujang ook voor de bewerking van de rijstvelden.

In het kort gezegd is de kujang historisch en cultureel, als vorm en wapen. Het trotse volk van Sunda en Banten (West Java) beschouwd de kujang als iets bijzonder dat in hun leven niet mag ontbreken. De kujang kan ook gezien worden als een persoonlijk wapen, anderen beschouwen de kujang weer als een ''heilig wapen'' die bijzondere krachten (magische krachten) bezit.

Het woord kujang is afkomstig van kudihyang maar ook heel veel mensen kennen het woord kujang van ujang, wat betekent, mens die heilig is en bezit bijzondere krachten (magisch) genaamd Prabu Siliwangi.

Kudi is afkomstig van een oud Sundanese taal en betekent "magische" wapen en wordt door de bevolking gebruikt als wapen voor het afwenden van het kwade (boze geesten), vijanden te bestrijden en allerlei ziektes te verdrijven. In ieder geval biedt het je bescherming.In huis heeft de kujang in heel wat gevallen een aparte en speciale plaats gekregen en wordt als een afgod beschouwd. Aangezien de Sundanese bevolking gelooft dat Hyang gelijk is als god. Daarom wordt de kujang als erfgoed (warisan = bahasa Indonesia) beschouwd die magische krachten bezit. Er staat zelfs beschreven in de Dasa Prebakti leer een weerspiegeling dat Hyang boven alles staat. In zijn totaliteit is de kujang traditioneel van het Sundanese volk. Een speciale plaats om het te bewaren is in een kist of een bed. Heel vroeger, aangezien het een specifieke plaats in het dagelijkse leven van de Sundanese bevolking heeft, heeft het een algemene betekenis in het benutten tot iets van functioneren. Deze traditie is door de eeuwen heen mondeling doorgegeven/doorverteld aan het Sundanese volk tot aan de Baduyese bevolking (Banten), Sukabumi, Pancar Pangawinan en Rancah Ciamis (Bandung - West Java).

De kujang is gemaakt in het begin van de 9e eeuw van ijzer of van staal en heeft een lengte van ongeveer 25 cm en een gewicht van ± 300 gr. Volgens een verteller (dichter) genaamd Anis Djatisunda heeft een kujang meerdere functies en vormen.

Als functie

 • Kujang Pamangkas = Om bijvoorbeeld de rijstvelden te bewerken (alat = gereedschap)
 • Kujang Pangarak = Gesprekken uit te voeren / communicatie (percakapan)
 • Kujang Pakarang = Om oorlog te voeren (berperang)
 • Kujang Pusaka = Als erfenis (waris)
 • Kujang Kudi = Die uitsluiten door een vrouw gedragen wordt

Als vorm

 • Kujang Badak = Heeft de vorm van een neushoorn
 • Kujang Bangkong = Heeft de vorm van een kikker
 • Kujang Ciung = Heeft de vorm van een vogel (Ciung = is een vogelsoort)
 • Kujang Jago = Heeft een vorm als een kip (Haan)
 • ujang Kuntul = Heeft een vorm als een reiger
 • Kujang Naga = Heeft een vorm als een draak

Het lichaam (waruga) van de kujang

 • Eluk / Silih: Kromming met scherpe punten lijkt op die van een zaag.
 • Mata: Ogen (gaten), deze gaten zijn bedekt met goud of zilver.
 • Tonggong: Dit gedeelte de rug, is erg scherp en je kan er dus mee snijden.
 • Selut: Is een ring die dient als versteviging voor het handvat.
 • Ganja / Landean: Betekent handvat.
 • Papatuk / Congo: De punt van het bovengedeelte.
 • Pamor: Tekeningen / figuren aangebracht, wordt ook sulakar of stippen genoemd.
 • Beuteung: De binnenkant van de kujang is scherp.
 • Tadah: Een kleine ''bult'' beneden de ''buik'' van de kujang dient om een aanval te blokkeren.
 • Paksi: Is de staart, aan de onderkant van de kujang.

Wetenswaardigheden, een cobong is een gat waar de paksi in past om bevestigd te worden en kopak / kowak / sarangka is de schede oftewel de sarung.

De kujang is een pracht wapen en is plat, heeft een scherpe kant (waruga = leven) met bepaalde unieke delen en vormen: o.a. papatuk / congo = puntige deel lijkt op een speerpunt, eluk silh = een ronding met een gat (en), mata = kleine gaten (ogen) wordt gevuld en bewerkt met zilver of goud.

Een oud filosoof: "Kujanji rek neuruskeun padamelan sepuh karukun urang." Vrij vertaald: "Belooft door te gaan met een streven van onze voorvaderen het identificeren en behoudend van het doen van de mens en het volk."

Cara ciri bangsa / Kenmerken van een volk:

 1. Rupa - Uiterlijk
 2. Basa - Taal
 3. Adat - Gewoonten
 4. Aksara - Letterteken
 5. Kebudayaan - Cultuur

Cara ciri manusia / Kenmerken van een mens:

 1. Welas Asih - Liefde
 2. Tata Krama - Manieren
 3. Undak Usul - Taalgebruik
 4. Budi Daya Budi Bahasa - Eigenschappen en Openheid
 5. Wiwaha Yuda Na Raga - Bidden (Ngaji / Sholat)

Heel lang geleden heeft een bepaalde groep mensen, dat zijn de koningen, vorsten, religieuzen, bepaalde vrouwen en de ouderen (sesepuh) bepaalt de kujang nog als gereedschap te beschouwen.

Naarmate de tijden veranderen, de tijd gaan snel voorbij, de technieken en andere soort zaken, verandert ook bijvoorbeeld de functie en vorm van de kujang en dat gebeurt ook met het volk. Want de kujang is niet meer alleen een gereedschap (werktuig) om de rijstvelden of ander soort gewas te bewerken, maar een echt wapen om je te verdedigen of iemand anders te verwonden. Het kan ook zijn dat de kujang als erfenis met boven natuurlijke krachten en heilig verklaard is (kramat = heilig) en als laatste, een kujang die mooi bewerkt is kan als versiering dienen (bijv. als souvenir). Geef het een juiste plaats en respect, dan kan het een sier in huis zijn. Dit gebeuren vindt plaats tot en met de 12e eeuw.

Zijn entree in de pencak silat wereld daarvan is nog geen exact jaartal te vinden. Een kujang is niet om te spotten, een kujang is puntig, soms heel scherp en meestal zijn ze prachtig mooi in zijn soort, maar behandel ze met veel respect en geef het een goede bewaarplaats en laat ze niet zo maar ergens slingeren. Een waarschuwing: Om ze te gebruiken als oefenwapen en om ermee te trainen dan moet je naar iemand toe gaan die bevoegd is (bijv. een guru / meester) om je te trainen. Het is niet makkelijk zo'n iemand te vinden. Het is raadzaam om er niet mee te spelen en ga voorzichtig en respectvol met de kujang om.

Replica kujang

Een mooie replica van een kujang vind je in de stad Bogor (West Java). In het midden van de stad vind je een prachtige statig monument en boven in de top is een kujang afgebeeld met de punt naar boven gericht. Het is prachtig om te zien. De punt van de kujang symboliseert 'sterk en durf', om je eigendommen en de waarheid te beschermen (waardigheden).

De stad Bogor

Bogor is een stad in West Java dat tot het jaar 1949 de naam 'Buitenzorg' droeg. Bogor ligt ongeveer 50 km van het centrum van Jakarta op een hoogte van ± 300 meter boven de zeespiegel, wordt omring door vulkanen die niet meer actieve dat zijn de Gunung Gede, Gunung Salak en de Gunung Pangrango. Een bijzonderheid is dat de stad Bogor meer onweersbuien heeft dan enkele andere plaats in de nabije omgeving, de Sundanezen noemen Bogor daarom ook een "regenstad" (kota hujan = bahasa Indonesia).

De omgeving van Bogor is mooi gelegen vooral (panoramisch) aan de doorgaande route van de grote stad Jakarta naar de stad Bandung met al zijn bergachtige streken en het is overal groen.Deze prachtige route noem men de "puncak pas" de weg naar Bandung. De wegens zijn goed, alleen is het aangeraden vooral met de auto voorzichtig te rijden. Het gebied heeft steile hellingen en kronkelende wegens met scherpe bochten en diepe ravijnen, die versierd zijn met koffie en theeplantage die opgezet waren door de Nederlanders toen. Bezienswaardigheden zijn o.a. Kebon Raya Bogor - 's Lands Plantentuin te Bogor (Buitenzorg 1817) met ±80 hectare aan grond. En Istana Bogor - een paleis in het midden van de plantentuin.

Tugu Kujang

EDe Kujang is een pusaka (erfenis) van de trotse eigenaar van de Sundaneze volk en speciaal voor de stad Bogor. Ze zeggen wel soms kota (stad) kujang. Dit monument was gebouwd op 4 Mei 1982 op een stuk grond die 26 meter bij 23 meter is. De kujang is te vinden op een zuil die 25 meter hoog en een speciale betekenis heeft. Deze monument heeft een totale gewicht van 800 kg. De Tugu Kujang is voor Bogor dient voor velen ook als oriëntatiepunt (tetenger = bahasa Sunda)

Voorbeelden van de kujang

Fig. 01: Kujang Batalyon
Fig. 03: Verschillende soorten Kujang Ciung
Fig. 02: Kujang Sunda
Fig. 04: Kujang Kudi